ПОСТОЈАТ безброј комбинации во кои се подготвуваат млинците (крупни јуфки), но рецептот со пилешко, печурки и богат кремаст сос речиси секогаш воодушевува.
Млинците се едно од оние јадења што со векови ја придружуваат нашата кујна и што речиси секој го смета за вистинско домашно задоволство. Некои ги споредуваат со лазањи, но љубителите на домашна храна често тврдат дека италијанската верзија не може да им конкурира.
Ова јадење е едноставно, а резултатот е мала гозба за вкусовите пупки.
Потребно:
1 пакување млинци (околу 250 г)
400 г печурки
2 парчиња пилешко филе
1 коцка за супа
300 мл павлака за готвење
300–500 г жолто сирење (во зависност од тоа колку сирење сакате да биде)
сол, бибер и омилени зачини
Како да се подготви:
Исечете го пилешкото бело месо на помали парчиња, додадете сол, бибер и пржете додека убаво не порумени. Измијте ги печурките, исечете ги на ленти и додадете ги директно во истата тава за да се динстаат заедно.
Налејте топла вода во длабок сад и потопете ги млинците во неа неколку минути, колку што е потребно за да омекнат.
Кога ќе ги извадите пилешкото и печурките, додадете ја павлаката за готвење во тавата, таа ќе го собере целиот вкус што останал по пржењето и ќе се претвори во совршен сос.
Потоа ставете ги слоевите во сад за печење: малку сос, потоа млинци, па месо и печурки. Повторувајте додека не ги потрошите состојките, а завршете со сосот одозгора.
Печете околу 20 минути во рерна загреана на 200 степени. Кон крајот, наросете многу сирење и вратете накратко за да се стопи и убаво да порумени.
Фото: Принтскрин/novosti