10.6 C
Vinica
вторник, декември 9, 2025

РАДИО ЛАКОСТА 103,3 FM

More

    Актуелно

    НАЈБАРАНИОТ РЕЦЕПТ ЗА ПОСНА ТОРТА: Полна со фил и вкусна, исчезнува за кратко време

    ОВАА торта е лесна за подготовка, а нејзините богати вкусови сигурно ќе ги импресионираат сите гости.
    Тортата е лесна за подготовка и може да се направи претходниот ден, што ја прави идеаллна за празнична трпеза.
    Состојките за корите вклучуваат мелени ореви, брашно, шеќер, прашок за пециво, минерална вода и масло. Филот е направен од растително млеко, згуснувачи, шеќер, темно чоколадо, мелени ореви и суво овошје. Сè се става во три кори, кои се полнат и се прелиени со чоколадна глазура.
    Декорацијата е едноставна, но ефективниот кокос, оревите или сувото овошје додаваат празничен изглед.
    Оваа торта е совршен начин да ја направите празничната трпеза незаборавна, дури и во пост.

    Состојки:
    Состојки за кората:
    300 г мелени ореви
    200 г брашно
    200 г шеќер
    1 прашок за пециво
    200 мл газирана минерална вода
    100 мл масло
    Состојки за филот:
    500 мл соино или бадемово млеко
    5 лажици нишесте
    200 г шеќер
    100 г темно чоколадо без млеко
    100 г мелени ореви
    100 г суво грозје или сечкани урми
    За глазурата:
    100 г темно чоколадо без млеко
    Подготовка: изматете минерална вода, масло и шеќер. Додадете брашно, прашок за пециво и мелени ореви, па добро измешајте.
    Поделете ја смесата на три еднакви дела и печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 20-25 минути (проверете со чепкалка за заби дали корите се печени). Оставете ги корите да се изладат.
    Во тенџере измешајте растително млеко, нишесте и шеќер, па варете на средна температура додека не се згусне.
    Кога филот ќе се згусне, додадете растопено темно чоколадо, мелени јаткасти плодови и суво овошје. Добро измешајте.
    Нанесете дел од филот врз првата кора, потоа ставете ја втората кора одозгора и повторете со филот.
    Ставете го преостанатиот фил врз последната кора и премачкајте ја тортата со глазура.
    Растопете го темното чоколадо без млеко и прелијте го врз тортата. Оставете ја тортата да се олади, а потоа ставете ја во фрижидер да отстои преку ноќ, за да можат вкусовите подобро да се спојат.

    Тортата декорирајте ја со кокос, јаткасти плодови или суво овошје по желба.

    Фото: Принтскрин/novosti

    Latest Posts

    Не пропуштај

    БИДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

    Во чекор со сите најнови вести, понуди и специјални објави.

    Vinica