ОВАА торта е лесна за подготовка, а нејзините богати вкусови сигурно ќе ги импресионираат сите гости.
Тортата е лесна за подготовка и може да се направи претходниот ден, што ја прави идеаллна за празнична трпеза.
Состојките за корите вклучуваат мелени ореви, брашно, шеќер, прашок за пециво, минерална вода и масло. Филот е направен од растително млеко, згуснувачи, шеќер, темно чоколадо, мелени ореви и суво овошје. Сè се става во три кори, кои се полнат и се прелиени со чоколадна глазура.
Декорацијата е едноставна, но ефективниот кокос, оревите или сувото овошје додаваат празничен изглед.
Оваа торта е совршен начин да ја направите празничната трпеза незаборавна, дури и во пост.
Состојки:
Состојки за кората:
300 г мелени ореви
200 г брашно
200 г шеќер
1 прашок за пециво
200 мл газирана минерална вода
100 мл масло
Состојки за филот:
500 мл соино или бадемово млеко
5 лажици нишесте
200 г шеќер
100 г темно чоколадо без млеко
100 г мелени ореви
100 г суво грозје или сечкани урми
За глазурата:
100 г темно чоколадо без млеко
Подготовка: изматете минерална вода, масло и шеќер. Додадете брашно, прашок за пециво и мелени ореви, па добро измешајте.
Поделете ја смесата на три еднакви дела и печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 20-25 минути (проверете со чепкалка за заби дали корите се печени). Оставете ги корите да се изладат.
Во тенџере измешајте растително млеко, нишесте и шеќер, па варете на средна температура додека не се згусне.
Кога филот ќе се згусне, додадете растопено темно чоколадо, мелени јаткасти плодови и суво овошје. Добро измешајте.
Нанесете дел од филот врз првата кора, потоа ставете ја втората кора одозгора и повторете со филот.
Ставете го преостанатиот фил врз последната кора и премачкајте ја тортата со глазура.
Растопете го темното чоколадо без млеко и прелијте го врз тортата. Оставете ја тортата да се олади, а потоа ставете ја во фрижидер да отстои преку ноќ, за да можат вкусовите подобро да се спојат.
Тортата декорирајте ја со кокос, јаткасти плодови или суво овошје по желба.
Фото: Принтскрин/novosti