10.9 C
Vinica
петок, декември 5, 2025

РАДИО ЛАКОСТА 103,3 FM

More

    Актуелно

    (Рецепт) ШКОТСКИ ОВОШЕН ЛЕБ СО МЕД: Совршена топла ужина

    Топол, ароматичен и полн со сочно суво овошје, овој шкотски леб со мед и овошје е идеален за појадок, попладневна ужина или како десерт со чај.
    Состојки:
    500 г брашно
    2 лажички прашок за пециво
    1 лажичка сода бикарбона
    1/2 лажичка сол
    1 лажичка цимет
    1/2 лажичка мелено морско оревче
    100 г несолен путер
    150 г мед
    250 мл млеко
    100 г суви кајсии
    100 г суво грозје
    100 г брусница
    50 г сечкани ореви
    Подготовека:
    Загрејте ја рерната на 180°C и подгответе плех за леб со димензии 23×13 см, намастете го и обложете го со хартија за печење. Во голем сад, измешајте ги брашното, прашокот за пециво, сода бикарбоната, солта, циметот и морското оревче. Во друг сад, матете го омекнатиот путер со медот и кафеавиот шеќер додека смесата не стане лесна и воздушеста. Додавајте ги јајцата едно по едно, а потоа постепено додавајте го млекото, мешајќи додека не добиете мазна смеса. Постепено додавајте ги сувите состојки во влажната смеса, мешајќи нежно. Додадете го сувото овошје и јаткастите плодови. Истурете ја смесата во подготвениот плех и измазнете го горниот дел. Печете 50-60 минути додека чепкалка за заби забодена во центарот не излезе чиста. Ако горниот дел премногу брзо порумени, покријте го со фолија.

    Уживајте!

    Фото: Принтскрин/novosti

    Latest Posts

    Не пропуштај

    БИДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

    Во чекор со сите најнови вести, понуди и специјални објави.

    Vinica