Топол, ароматичен и полн со сочно суво овошје, овој шкотски леб со мед и овошје е идеален за појадок, попладневна ужина или како десерт со чај.
Состојки:
500 г брашно
2 лажички прашок за пециво
1 лажичка сода бикарбона
1/2 лажичка сол
1 лажичка цимет
1/2 лажичка мелено морско оревче
100 г несолен путер
150 г мед
250 мл млеко
100 г суви кајсии
100 г суво грозје
100 г брусница
50 г сечкани ореви
Подготовека:
Загрејте ја рерната на 180°C и подгответе плех за леб со димензии 23×13 см, намастете го и обложете го со хартија за печење. Во голем сад, измешајте ги брашното, прашокот за пециво, сода бикарбоната, солта, циметот и морското оревче. Во друг сад, матете го омекнатиот путер со медот и кафеавиот шеќер додека смесата не стане лесна и воздушеста. Додавајте ги јајцата едно по едно, а потоа постепено додавајте го млекото, мешајќи додека не добиете мазна смеса. Постепено додавајте ги сувите состојки во влажната смеса, мешајќи нежно. Додадете го сувото овошје и јаткастите плодови. Истурете ја смесата во подготвениот плех и измазнете го горниот дел. Печете 50-60 минути додека чепкалка за заби забодена во центарот не излезе чиста. Ако горниот дел премногу брзо порумени, покријте го со фолија.
Уживајте!
Фото: Принтскрин/novosti