ОВАА чоколадна торта без брашно е совршен спој од едноставност и луксуз. Совршена е за празнични пригоди, но и како неделен десерт со шолја кафе. Ако ги сакате колачите – ова ќе биде вашата следна омилена торта!
Состојки:
За тортата:
200 г солен путер
1/4 чаша кафеав шеќер во прав
1/2 чаша кристален шеќер
1/4 лажичка сол
3 јајца
1 и пол лажички екстракт од ванила
1 чаша + 2 лажици чоколадни трошки
1/2 чаша + 1 лажица какао во прав
За ганашот:
1/3 чаша густа павлака
2/3 чаша чоколадни трошки
2 лажици путер
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 160°C. Лесно испрскајте или намастете тава со дијаметар од 20 см, внимавајќи да ги покриете и страните.
Во сад погоден за микробранова печка, растопете го путерот и чоколадните трошки во интервали од 30 секунди, мешајќи секој пат, додека не добиете мазна смеса. Додадете го кафеавиот шеќер, гранулиран шеќер, сол и ванила. Добро изедначете ја смесата.
Додадете ги јајцата и матете додека не се соедини. Потоа просејте го какаото во прав и нежно измешајте го – само додека не исчезнат траги од правот.
Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете 30-32 минути. Тортата треба да остане малку влажна во средината (како брауни). Ако средината малку се тресе, готова е!
Оставете ја тортата да се олади во тавата со исклучена рерна, топла – на овој начин ќе избегнете пукање на површината.
Подготовка на ганашот:
Во мал сад, загрејте ја павлаката додека не почнат да се појавуваат меурчиња по рабовите. Тргнете од оган и додадете чоколадни трошки. Оставете една минута, а потоа мешајте додека не добиете мазна смеса. Додадете путер за сјај. Истурете ја ганашот врз изладената торта и рамномерно распоредете го.
Посипете со какао во прав или шеќер во прав, или декорирајте со свежи малини, јагоди, шлаг, парчиња карамела или печени бадеми.
Фото: Принтскрин/novosti