6.9 C
Vinica
среда, ноември 26, 2025

РАДИО ЛАКОСТА 103,3 FM

More

    Актуелно

    (Рецепт) Грашок со чадено месо: Јадење што мириса на топол дом!

    Го донесуваме рецептот за една од најпопуларните чорби во нашиот регион – густа и миризлива чорба од грашок со чадено месо, идеална за ладни денови и семеен ручек.
    Состојки:
    500 г грашок
    200 г чадена сланина
    300 г чадени колбаси
    2 моркови
    1 корен од магдонос
    1/4 целер
    1 главичка кромид
    3 чешниња лук
    4 компири
    2 ловорови листа
    4 бобинки од пимент
    сол и бибер по вкус
    2 лажици масло
    2 лажици мајчина душица
    Подготовка:
    Потопете го грашокот неколку часа или преку ноќ, а потоа исцедете. Исечете ги сланината и колбасот на коцки. Пржете ја сланината, потоа додадете го колбасот и пржете накратко.
    Излупете го и исечкајте го морковот, коренот од магдонос, целерот, компирите и кромидот. Ситно исечкајте го лукот. Загрејте го маслото во тава и пржете ги кромидот и лукот додека не станат проѕирни. Додадете зеленчук, грашок, чадено месо, ловорови листови и пимент.
    Налејте вода да се покрие сè и оставете да зоврие. Варете на тивок оган 1,5–2 часа, додека грашокот и зеленчукот не омекнат. Зачинете со сол, бибер и додадете мајчина душица. Варете уште неколку минути за да се соединат вкусовите.
    Совет: На крајот, додадете уште 1-2 чешниња свеж лук за посебна арома.
    Напомена: доколку користите замрзнат грашок нема потреба да го киснете.

    Фото: Принтскрин/novosti

    Latest Posts

    Не пропуштај

    БИДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

    Во чекор со сите најнови вести, понуди и специјални објави.

    Vinica