Го донесуваме рецептот за една од најпопуларните чорби во нашиот регион – густа и миризлива чорба од грашок со чадено месо, идеална за ладни денови и семеен ручек.
Состојки:
500 г грашок
200 г чадена сланина
300 г чадени колбаси
2 моркови
1 корен од магдонос
1/4 целер
1 главичка кромид
3 чешниња лук
4 компири
2 ловорови листа
4 бобинки од пимент
сол и бибер по вкус
2 лажици масло
2 лажици мајчина душица
Подготовка:
Потопете го грашокот неколку часа или преку ноќ, а потоа исцедете. Исечете ги сланината и колбасот на коцки. Пржете ја сланината, потоа додадете го колбасот и пржете накратко.
Излупете го и исечкајте го морковот, коренот од магдонос, целерот, компирите и кромидот. Ситно исечкајте го лукот. Загрејте го маслото во тава и пржете ги кромидот и лукот додека не станат проѕирни. Додадете зеленчук, грашок, чадено месо, ловорови листови и пимент.
Налејте вода да се покрие сè и оставете да зоврие. Варете на тивок оган 1,5–2 часа, додека грашокот и зеленчукот не омекнат. Зачинете со сол, бибер и додадете мајчина душица. Варете уште неколку минути за да се соединат вкусовите.
Совет: На крајот, додадете уште 1-2 чешниња свеж лук за посебна арома.
Напомена: доколку користите замрзнат грашок нема потреба да го киснете.
Фото: Принтскрин/novosti