Лесна, шарена и готова за 10 минути. Крцкав сусам на дното, мека внатре – идеален појадок или ужина без глутен и лактоза.
Состојки:
2 јајца
3 лажици грчки јогурт
2 лажици сечкан спанаќ
1 лажица ајвар
20 г пржена сланина
зачини: сол, лук во прав, бибер
1 лажичка сусам
4 лажици палента
½ лажичка прашок за пециво
1 лажица рендано сирење
малку маслиново масло за тавата
Подготовка:
Намастете ја тавата и наросете го дното со сусам. Ставете ги сите состојки во сад и убаво измешајте. Прелијте ја смесата врз сусамот и измазнете. Пржеете, покриено, 8-10 минути на средна температура. Свртете и пржете кратко уште 1-2 минути. Изладете и исечете на парчиња како мини солена торта.
Пријатно!
Фото: Принтскрин/novosti