12.4 C
Vinica
среда, ноември 19, 2025

РАДИО ЛАКОСТА 103,3 FM

More

    Актуелно

    (Рецепт) ПЕЧЕНИ СВИНСКИ КОТЛЕТИ ВО СОС: Нежни, сочни и ароматични

    Јадење кое ја комбинира крцкавата текстура на пржено месо и богат, миризлив сос од путер, лук и зачини. Секој залак се топи во устата, а кремастиот сос им го дава на шницлите тој стар, добро познат вкус на домашното готвење.
    Состојки:
    За месото:
    6 парчиња свинско филе без коски
    сол и бибер по вкус
    брашно за посипување
    2 јајца
    презла за премачкување
    масло за пржење
    За сосот:
    2 чаши супа (пилешка или од зеленчук)
    2 лажици доматно пире
    2 лажици павлака (18% млечна маст)
    1 лажица путер
    1 лажица брашно
    1 чешне лук (пасиран)
    1 лажичка мајчина душица
    сол, бибер и слатка пиперка по вкус
    Подготовка:
    Лесно исчукајте ги парчињата свинско филе со чекан за месо. Зачинете со сол и бибер од двете страни. Извалкајте ги шницлите еден по еден во брашно, изматени јајца и презла, за да добијат убав, рамномерен слој. Пржете ги шницлите во врело масло од двете страни додека не добијат златна кора. Не мора да бидат целосно испржени – ќе бидат печени во рерна.
    Растопете го путерот во тенџере, додадете го брашното и пржете кратко. Постепено налијте ја супата мешајќи за да не се формираат грутки. Додадете го доматното пире, пасираниот лук, зачините и павлаката. Динстајте 5-6 минути, додека сосот не стане густ и кремаст.
    Наредете ги шницлите во сад за печење и прелијте ги со подготвениот сос за да бидат добро покриени. Печете во рерна загреана на 180°C околу 25-30 минути, додека сосот не порумени малку по рабовите.
    Сервирајте ги шницлите топли, со пире од компири, динстан зеленчук или свежа салата од зелка. Доколку сакате, можете да додадете малку бело вино или лажица сенф во сосот за уште поинтензивен вкус.

    Уживајте!

    Фото: Принтскрин/novosti

    Latest Posts

    Не пропуштај

    БИДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

    Во чекор со сите најнови вести, понуди и специјални објави.

    Vinica