Се подготвува брзо, совршен избор за викенд десерт.
Состојки:
Кора:
300 г мелени бисквити
по желба, шеќер во прав
100 г мелени печени лешници
150 г путер
1 лажица Несквик/какао/ чоколадо (или што и да имате)
100 – 200 мл млеко
Фил:
600 мл млеко
1 пакување готова смеса за крем пита
500 мл слатка павлака за шлаг
100 г млечно чоколадо
50 г темно чоколадо
100 г мелени печени лешници
150 – 200 г наполитанки од лешници
Подготовка:
Ставете бисквити (шеќер во прав по желба), мелени лешници во сад, потоа додадете растопен путер и измешајте.
Додадете млеко по желба. Префрлете ја смесата во калапот на плех, израмнете го и оставете го во фрижидер додека го подготвувате филот.
Изматете ја смесата за крем пита со млеко – меко. Во друг сад, изматете ја слатката павлака за шлаг, потоа додадете ја на 2-3 пати поголемата смеса за крем пита и соединете. Не матете премногу за да не стане премногу цврста. Растопете го чоколадото (двата вида или по желба).
Ставете ги наполитанките во замрзнувач пред да ги скршите за полесно да се скршат.
Прв дел од филот: додадете мелени лешници и скршени наполитанки, па измешајте.
Втор дел од филот: додадете стопено чоколадо (други состојки по желба).
На кората, прво нанесете го делот со наполитанките, потоа делот со чоколадото, израмнете и кратко изладете.
На крај, декорацијата: слатка павлака, што сакате.
Фото: Принтскрин/YouTube