11.8 C
Vinica
понеделник, октомври 13, 2025

РАДИО ЛАКОСТА 103,3 FM

More

    Актуелно

    (ВИДЕО) БЕЗ МИКСЕР И КОМПЛИКАЦИИ: Стар рецепт – проја со праз

    СОЧНА одвнатре, крцкава однадвор, а празот и фетата му даваат посебен шмек. Идеална е како појадок, ужина или лесна вечера.
    Оваа проја е совршена комбинација од традиционален вкус и практичност. Брза и лесна е за подготовка – ќе ја правите секој викенд.
    Состојки:
    * 2 јајца
    * 200 г пченкарно брашно,
    * 100 г пченично брашно,
    * 1 кесичка прашок за пециво
    * 200 мл јогурт,
    * 100 мл масло
    * 150 г фета или бело сирење
    * 1 поголем праз,
    * сол, по вкус

    Подготовка:
    Ситно исечкајте го празот и пржете го кратко во малку масло додека не омекне. Оставете да се излади. Изматете ги јајцата во голем сад, додадете јогурт и масло, а потоа измешајте. Додадете ги обете брашна, прашокот за пециво, солта, издробеното фета сирење и пржениот праз. Сè измешајте во компактна смеса (ќе биде малку погуста). Истурете во плех премачкан со масло (или обложен со хартија за печење). Печете во претходно загреана рерна на 200°C околу 30-35 минути, додека не добие златна кора. Оставете да се олади и исечете на коцки.

    Фото: Принтскрин/Youtube/Sherpica Recipes

    Latest Posts

    Не пропуштај

    БИДЕТЕ ИНФОРМИРАНИ

    Во чекор со сите најнови вести, понуди и специјални објави.

    Vinica