Ако треба да направите список со вашите омилени летни јадења, пржените пиперки сигурно би биле на него. Ако на тоа додадеме павлака и топол леб, ќе добиеме вкусен, а сепак едноставен оброк.
Станува збор за старомодно јадење што можете да го јадете самостојно, но и како прилог со месо. Потребни се само неколку состојки, но според вашите желби, можете дополнително да го збогатите.
Состојки:
неколку свежи пиперки
неколку лажици масло
павлака
малку сол
мелен црвен пипер
по желба, додадете: малку лук, магдонос и урда
Подготовка:
Прво, добро измијте ги и исушете ги пиперките. Додадете неколку лажици масло во загреаната тава и додадете ги пиперките. Додадете малку сол и покријте и оставете ги пиперките да се пржат додека не омекнат.
Кога пиперките ќе бидат готови, додадете ја павлаката и мелениот црвен пипер, измешајте и оставете на шпоретот некое време за да се соединат состојките подобро. За ова јадење можете да користите и павлака за готвење наместо кисела павлака.
Секако, ако сакате хранливо да го збогатите ова јадење, додадете свежо сирење, а за поароматичен вкус можете да додадете лук и магдонос.
Фото: Архива