Нормалното функционирање на дигестивниот систем е еден од предусловите за целокупното здравје и е клучен фактор за функционирање на организмот како целина. Затоа е важно да се обрне внимание на варењето.
Имено, брзиот живот, вклучувајќи ја и таквата исхрана, се погрижиле проблемите со столицата да станат еден од главните здравствени проблеми на огромен број луѓе и симптом на модерното време.
Овие три „помагачи“ ќе помогнат да се започне дури и најтврдокорното варење. Имено, трите напивки се како неочекувана сила што влегува во системот и носи олеснување.
1. Млака вода и лимон
Исцедете цел лимон во чаша млака вода и испијте го. Можете да го консумирате овој напиток и како превентивна мерка за да спречите лошо варење.
2. Маслиново масло и лимон
Голтнете една лажица маслиново масло, по желба разредено со природен сок од лимон. Овој домашен лек за започнување на варењето е најдобро да се консумира наутро или неколку часа по оброкот.
3. Сода бикарбона и млака вода
Измешајте половина мала лажичка сода бикарбона во чаша млака вода. Оваа намирница е позната со генерации како сојузник на лошото варење, но важно е да се напомене дека треба да користите само фармацевтска сода бикарбона без алуминиум, која можете да ја купите во аптеки или продавници за здрава храна.
Забелешка: Рецептот не се препорачува за оние кои страдаат од чир на желудник!
Овие совети се добредојдени кога варењето е толку бавно што му е потребна помош што е можно поскоро. А за да не се вклучи црвеното светло за аларм, не заборавајте да вклучите во вашето дневно мени:
– вода
– пробиотици
– овошје и зеленчук богати со растителни влакна (грав, моркови, брокула, бобинки, портокали…)
– цели зрна (јачмен, кафеав ориз, овес…)
И не заборавајте да се движите, дури и ако станува збор само за десетминутна прошетка низ соседството.
Фото: Архива